Aduarders

 

De oudste afbeelding van een Aduarder is die van Aduards laatste abt Wilhelmus Emmen. Hij werd abt toen de monniken allang naar hun refugium aan de Munnekeholm in Groningen waren gevlucht, namelijk in 1594. Dit is nu het Aduarder Gasthuis. Wilhelmus Emmen stierf waarschijnlijk in 1613. Andere portretten van abten zijn niet overgeleverd. Vrij recent werd in Parijs een schilderij ontdekt waar Christina Emerentiana van Bierum (1678-1740) op staat, de echtgenote Evert Joost Lewe I van Aduard. De oudste foto van een Aduarder is nog niet getraceerd. 

 

Ida Mulder werd in Aduard geboren als dochter en enig kind van Sipke Mulder en Aagtje Kremer. Voor haar overlijden in 1984 gaf zij haar persoonlijke bezittingen aan haar vriendin Frouwiena Rijkens. Halverwege de jaren negentig heeft mevr. Rijkens de familiefoto’s en haar schoolspullen aan mij gegeven.
Van deze collectie zijn een paar zaken hier gepubliceerd. Zij geven een mooi beeld van een Aduarder meisje dat opgroeide in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ida ging naar de christelijke lagere school aan de Schoolstraat, nu het Hoge Hof. Haar ouderlijk huis stond aan de Friesestraatweg, nu hondenschool Akili. Waarschijnlijk woonde het gezin Mulder later aan de Bloemstraat. Ida woonde tot haar dood aan de Burg. Seinenstraat, schuin tegenover de Spar, nr. 35.